Over Tialda

Tialda HoogeveenToen ik in 1974 ter wereld kwam, woonden we in Haskerdijken, een dorpje zonder winkels te midden van de Friese weilanden. Het huis was omringd door een grote tuin vol met dieren en gevuld met lp’s en boeken. Lezen was een familiegewoonte, in de dorpsbibliotheek in het nabijgelegen dorpje waren mijn zussen en ik dan ook snel klaar met de boeken voor onze eigen leeftijd en grepen we naar leesvoer voor oudere kinderen. Toen ik later naar een ander dorp verhuisde, met een grotere bibliotheek, moest ik van de meester in de zesde klas soms voor straf een opstel schrijven. Een betere, of eigenlijk slechtere, straf kon je voor mij niet bedenken.

Jaren later sloeg ik mijn vleugels uit en vloog ik naar Londen om daar een jaar als au-pair te werken en een Engelse talencursus te volgen. In Amsterdam studeerde ik daarna communicatie aan de Hogeschool Holland, waarna ik schrijver en journalist werd. Ik schrijf voor onder meer Gooi- en Eemlander, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland en was een jaar lang waarnemend hoofdredacteur van ‘wandelkrant te voet’. Ook heb ik intussen tien boeken op mijn naam staan en enkele gedichten en verhalen gepubliceerd.

Wat mensen remt of beweegt in het leven, toevallige gebeurtenissen of bewuste sturing, boeit me. Levensverhalen vertellen op een manier waarbij de zintuigen worden geprikkeld en sterke beelden worden opgeroepen, zo heb ik de ervaringen van dienstmeisjes in ‘Alstublieft, mevrouw’ en vele andere verhalen tot leven gewekt.

Zie voor meer informatie over mij ook mijn biografie op de website van uitgeverij Ploegsma.