De aftrap van dit project was op donderdag 19 december in Tresoar, aansluitend op de lunchlezing van Els Kloek. Els Kloek is de ‘geestelijk moeder’ van dit project, want door de samenstelling van haar boeken 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is zij voor het KFG het grote voorbeeld om een soortgelijk project op te starten voor Fryslân.
In het boek over de Friese vrouwen worden biografieën opgenomen van 200 vrouwen die in de periode van 1827 tot 2027 een belangrijk deel van hun leven in Friesland hebben gewoond of een duidelijke (familie)band met Friesland hebben gehad en als zodanig ook als ‘Friese vrouwen’ kunnen worden beschouwd. Het gaat om vrouwen met een duidelijke prestatie en/of reputatie, of vrouwen die representatief zijn voor een groep. De 200 biografieën worden geplaatst onder een aantal maatschappelijke thema’s die in het boek kort worden geïntroduceerd.
Over het boek
Waarom een boek over vrouwen die in de twee eeuwen van het KFG een rol van betekenis hebben gespeeld in en voor Friesland? In de eerste twee eeuwen van het KFG heeft het voornamelijk aandacht besteed aan de geschiedenis van de mannen van Friesland. Ook in het KFG zelf hebben mannen lang aan het roer gestaan. Pas in 2023 bestond het KFG-bestuur voor het eerst uit meer vrouwen dan mannen, en tot nu heeft het KFG nog maar één vrouw als voorzitter gehad. Het KFG-bestuur beschouwt dit project dan ook als een kleine inhaalslag om deze disbalans een beetje goed te maken.
Het ziet dit project tegelijkertijd als maatschappelijk waardevol, het sluit goed aan bij de algemene doelstellingen van het KFG wat betreft de versterking van het onderzoek naar de Friese geschiedenis en cultuur. Aandacht voor vrouwen binnen de Friese context zal leiden tot nieuwe rijkdom aan informatie en een beter begrip van de historische ontwikkelingen in Friesland.
Het boek zal veel vrouwen die tot nu te weinig aandacht hebben gekregen, voor het voetlicht brengen en hen de plek geven die ze verdienen in de geschiedschrijving. Bij alle biografieën komt één illustratie: een foto, schilderij of tekening. Het boek wordt een tweetalige uitgave, de keuze om een biografie in het Fries of Nederlands te schrijven wordt gemaakt op basis van de taal die het beste past bij de betreffende vrouw en haar activiteiten.
De presentatie van het boek zal plaatsvinden op Internationale Vrouwendag: 8 maart 2027. Tresoar is namens het KFG de penvoerder van het project en is van plan na 2027 het project ook digitaal een plaats te geven.
Podcasts Friese vrouwen
Maandelijks spreek ik een podcast in voor Omrop Fryslân bij het radioprogramma Buro de Vries. Via onderstaande links zijn de podcasts – in het Fries – te beluisteren via Spotify.