Cheque voor UNICEF-Oekraïne

24 februari 2023
Grou, 22-02-2023

Als Berneboeke-ambassadeur – ambassadeur van het Friese Kinderboek – en vertaler van het boek ‘Maia en har freonen’ heb ik vandaag op CBS Nijdjip en Obs De twa Fisken een cheque van € 3.500, – overhandigd aan Sipke Jan Bousema, ambassadeur van UNICEF.

cheque voor UNICEF, Sipke Jan Bousema

cheque voor UNICEF-Oekraïne, overhandigd aan UNICEF-ambassadeur Sipke Jan Bousema

‘Ik ben er als ambassadeur van UNICEF erg blij mee dat Tialda Hoogeveen dit initiatief heeft genomen en dat zij zich als Kinderboekenambassadeur voor alle kinderen inzet. De fantastische opbrengst van het boek ‘Maia en har freonen’ gaat naar de kinderen uit Oekraïne die Unicef onder andere ondersteunt met School in a Box. Daar zit lesmateriaal in dat een leraar nodig heeft voor een klas met 40 kinderen.’

In april 2022 verscheen het uit het Oekraïens vertaalde kinderboek in het Fries. Elf Friese uitgevers hebben zich samen ingezet voor deze Friese uitgave, onder de vlag van Boeken fan Fryslân. Afgesproken was dat de opbrengst daarvan volledig ten goede zou komen aan UNICEF Ukraine. Nu, bijna een jaar na het begin van de oorlog, is het boek bijna uitverkocht en kon de cheque worden aangeboden op deze scholen in Grou waar Oekraïense groepen hun plekje kregen.

Uitgever Lilia Omelianenko, van het oorspronkelijke boek, liet weten dat het boek in zeven talen is vertaald en dat het al meer dan € 60.000, – heeft opgeleverd voor UNICEF Oekraïne, voor de kinderen die slachtoffer zijn van de oorlog.

Dankbaar, blij en ontroerd met de aandacht die de Friese media heeft gegeven aan deze actie, waaronder Omrop Fryslân die live in de uitzending ruimte maakte voor het onderwerp.

PS Een Nederlandse uitgever voor het boek wordt nog gezocht!

Maya

Maya